Vișneli Ayva Tatlısı Vișne meyvesinin Latince ismi Prunus cerasus'tur. Gülgiller (Rosaceae) ailesinden gelen ve görüntü olarak kiraza benzeyen vișne, tat olarak kirazdan daha mayhoș ve ekșidir. Vișnenin anavatanı olarak Kuzey Anadolu ve Hazar Denizi bölgesi kabul edilir. Botanik alandaki ismi P. cerasus olan bu meyvenin, günümüzde Giresun bölgesinden geldiği bilinmektedir. Kiraz ve vișne arasında çok ciddi farklılık yoktur; ancak vișne ağacının yaprakları kiraz ağacına göre daha küçüktür ve dalları daha yaygın ve sıktır. Vișne, günümüzde İran'ın kuzeyinden Türkmenistan'a kadar uzanan bölgede yetişir ve oradan Avrupa'ya yayılmıştır. Vișne ağacının anavatanı Anadolu ve Balkanlar olup, iki ile yedi metre arasında uzunluğa sahip olabilir. Vișne ağacı, dört yaşından itibaren meyve vermeye başlar ve kırk ila elli yıl boyunca meyve verir. Bu harika meyveden bahsettikten sonra, şimdi de bu meyveyi kullanarak oldukça hafif ve lezzetli bir tatlı yapacağız. Vișneli Ayva Tatlısı İçin Gerekli Olan Malzemeler
Süslemek İçin
Vișneli Ayva Tatlısı Nasıl Yapılır? Öncelikle ayvaları iyice yıkayın. Kabuklarını soyun ve pişireceğiniz tencerenin en altına ayva kabuklarını bir kat olacak şekilde dizin. Ayvaların çekirdek kısımlarını çıkarın ve çekirdekleri de tencereye serpiştirin. Daha sonra vișneleri de ilave edin. Ayvaları yıkayıp soyduktan sonra, limonlu su ile iyice ovun. Bu işlemi tamamladıktan sonra, ayvaların oyuk kısımları üste gelecek şekilde tencereye yerleştirin. Üzerine karanfil, toz şeker ve suyu ilave edin. Tencerenin kapağını kapattıktan sonra, kısık ateşte yaklaşık bir buçuk ila iki saat kadar pişirin, arada kontrol edin. Ayvaların ve vișnelerin piştiğinden emin olduktan sonra, hiç bekletmeden servis tabağına alın ve üzerine kalan suyu da ekleyin. Ayva çekirdeklerinden dolayı suyu koyu bir kıvam alır ve biraz bekledikten sonra jöle kıvamına gelir. Eğer suyunu buzdolabında bekletirseniz daha da katılaşır ve kahvaltılarda kaymak ile tüketebilirsiniz, çünkü reçel gibi olur. Vișneli ayva tatlısı hazır. Dolapta beklettikten sonra soğuk olarak kaymak ve üzerine ceviz, fındık, fıstık, badem gibi malzemeler ile servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun. |