Ayvanın Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Ayvanın Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ayva, ülkemizde bol miktarda yetişen, sarı renkli, tüylü, sert bir meyvedir. Çok eski dönemlerden beri birçok şekilde kullanıldığı bilinmektedir. Ayva, yaprağı, çekirdeği, çiçeği ve hatta tohumları da tıpkı ayva gibi sağlığa yararlıdır ve tüketilebilir. Kış aylarında kolaylıkla ve uygun fiyata temin edilebilir. Türkiye Ayva üretimi konusuna önde gelen ülkelerdendir. Tıpta ilaç yapımında, boya sanayinde, kozmetik ürünlerde kullanılan ayvanın kullanım alanları oldukça yaygındır. İçerdiği vitamin ve mineraller yönünden gayet zengin olan ayva; potasyum, demir, bakır gibi minerallerin yanında; protein, şeker, organik asit, B2, C ve A vitaminlerini de içinde barındırır.


Ayvadan Neler Yapılabilir? Nasıl Tüketilir?


Ayvanın çiğ olarak tüketilmesi dışında; meyvenin reçeli, kompostosu, şurubu yapılabilir. Reçel yapılırken içine, ayvanın çekirdeğini de koymak, reçelin tadı, rengi ve kokusu konusunda artı katacaktır. Ayva külde veya tereyağında pişirilerek tüketilebilir. Ayva yaprağı çay gibi demlenir, çiçeği kaynatılarak içilebilir. Ayva çekirdekleri ayva yendikten sonra atılmaz soğuk suda bekletilerek cilt maskesi hazırlanır.


Peki Ayvanın Yararları Neler?

  • Ayva çocukların büyümesi ve gelişmesi konusunda büyük bir yardımcıdır.
  • Ayva ishali giderir.
  • Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış aylarında bol bol tüketilmelidir ki grip, nezle ve benzeri hastalıkları önlesin.
  • Mideyi, bağırsakları ve sindirim sistemini kuvvetlendirir.
  • Karaciğer ve kalbin çalışmasının düzene sokar.
  • İdrar yolu iltihaplarına iyi gelir.
  • Cildi temizler ve sıkılaştırır.
  • Vücuttaki kolesterolü düşürür.
  • Bayanlardaki beyaz akıntıyı keser ve aşırı âdet kanamasını engeller.
  • Doğumu kolaylaştırmak için ayva suyu önerilir.
  • Ayva tereyağında pişirildiğinde öksürüğe ve balgama iyi gelir.
  • Ağız yaraları ve boğaz ağrıları için ayva veya yaprağı kaynatılıp, suyu gargara yapılmalıdır.
  • Vücudun zinde ve dinamik olmasını sağlamaktadır.
  • Ayva çiçeğinin kaynatılıp içilmesinin, anne sütünü arttırıcı etkisi vardır.
  • Varis ve basur tedavisinde etkilidir.
  • Ayva yaprağı çay gibi içildiğinde vücudu rahatlatır ve gevşetir, uykusuzluğa iyi gelir.
  • Ayva damar sertliğinden korur.
  • Dudak çatlakları için ayva çekirdeği kaynatılır ve dudaklara bu su sürülür.
  • Tırnakların ve cildin parlamasını sağlar.
Bir de gerçeklik payı var mıdır bilinmez ama hamilelikte ayva yenildiğinde bebeğin gamzeli olacağına dair yaygın bir kanı vardır. Ayrıca yine hamilelikte ayva yenilirse bebek akıllı ve zeki olur.


Ayvanın Zararları Var mıdır?

  • Ayva ishali giderdiği gibi fazla tüketilmesi durumunda kabız yapmaktadır.
  • Tansiyon hastalarının yemesi önerilmez.
  • Şeker hastalarının yemesinde herhangi bir sakınca yoktur, zira içerdiği şeker miktarı oldukça düşüktür.

Ayva Yorumları

soru

Keremşah

07 Eylül 2018 Cuma

Merhaba, bizim bahçede küçük bir ayva ağacı var ama her sene yaklaşık bi 10 tane filan ayva oluyor üzerinde. Bu ayvalar kışın yumuşuyor ve biz kışın tüketiyoruz. Ben bir ayva yediğim zaman kabızlık sorunu yaşıyorum. Bu sadece bende mi meydana geliyor yoksa genel mi?

Cevap yaz
cevap

Serâçe

29 Ekim 2018 Pazartesi

ayva ishali giderdiği gibi fazla tüketiminde kabıza neden olabilir. bu durumda kendi ölçünüzü kendiniz belirlemeniz gerekecek. ayvanın bunlarrın dışında birden çok faydasıda var. bunları sıralayacak olursak cildi temizler ve sıkılaştırır bayanlardaki beyaz akııntıyı keser ve adet sancılarını azaltır. vücuttaki kollestrolü düşürür. doğum sırasında ayva suyu kullanılması doğumu kolaylaştırır. ne güzel

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırmızı Ayva Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Ayva Türleri ve Özellikleri

Kremalı Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Kurusu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ayva Kurusu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Muhallebili Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kaymaklı Ayva Tatlısı

Kaymaklı Ayva Tatlısı

Kaymaklı Ayva Tatlısı İçin Malzemeleri4 adet ayva8 yemek kaşığı toz şeker2 su bardağı unAntep fıstığı1 adet limon suyuKaymakKaymaklı Ayva Tatlısı Nasıl Yapılı[...]

Ayva Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Pastası, Oldukça lezzetli ve çok değişik bir pasta tarifi olan ayva pastası buzdolabının bir köşesinde duran, nerede ise büzüşmeye yüz tutmuş ayvaları atmaya k[...]

Ayva Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva kompostosu; ayva meyvesinin kabukları, et kısmı ve iç kısmı kullanılarak elde edilen, yapımı klasik komposto tarifleriyle bire bir aynı olan güzel tatlılardan biri[...]

Ayva Ağacı Türleri ve Faydaları Nelerdir?

Ayva Ağacı Türleri ve Faydaları Nelerdir?

Ayva Ağacı, ılıman iklim ve denize yakın olan yerlerde daha verimli yetiştirilse de İç Anadolu'da vadilerin içinde ve uygun yerlerde de verim alınabilir. Kökeni İran, K[...]

Pişmiş Ayva Tarifi ve Malzemeleri

Pişmiş Ayva Tarifi ve Malzemeleri

Pişmiş ayva, kış meyvelerinden biri olan ayvanın sağlık bakımından oldukça faydası vardır. Her şekilde tüketilmesi mümkün olan ayva reçel, tatlı veya meyve olarak[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6