ayvatatlisi.gen.tr
ayva tatlısı

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar











Ayva Lokumu Tarifi

Ayva Lokumu Tarifi, su, şeker, sitrik asit, nişasta veya tartarik asit veya potasyum tartarat ile hazırlanmakta olan lokum, kitlesine göre gerektiğinde bazı çeşni maddeleri, kuru ve kurutulmuş meyveler veya benzeri maddelerin ilave edilip tatlandırılmasıyla hazırlanan  ve dünyada Türklere özgü olduğu kabul edilen geleneksel bir Türk tatlısıdır. Ayvanın o mayhoş ama bir o kadar da güzel tadını sevenler için ayva lokumu bir numaralı lezzettir. Bu yazımızda da ayvalı lokum tarifini sizler için paylaşacağız.

Ayva Lokumu Tarifi için Gerekli Malzemeler
  • Yaklaşık 120 gram kadar lokum
  • 4 adet ayva 
  • 1 su bardağı üzüm (çekirdeksiz)
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • 1 çay bardağı kadar toz şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • İri çekilmiş ceviz içi,fındık veya fıstık içi
  • Bol miktarda hindistan cevizi 
Ayva Lokumu Tarifi Yapılışı

Ayvalar yıkayıp kesilir, ayvanın çekirdekleri ve çekirdek yatakları çıkartılır. Temizlenen ayvalar iri parçalar halinde doğranıp tavaya atılır. 1.5 su bardağı kaynar su tavaya ayvaların üzerine boşaltılır ve tavanın kapağı kapatılır. Ardından ayvalar iyice yumuşayıp suyunu çekinceye kadar orta ateşte pişirilir. Pişen ayvalar tavadan alınıp rondo edildikten sonra tekrardan tava içine atılır, üzümler de iyice yıkandıktan sonra rondo edilip tavaya atılır ve karıştırılmaya başlanır.
Ayva Lokumu Tarifi

Tavanın altı tekrardan yakıldıktan sonra karışıma zencefil ve tarçın da eklenip karışım tekrardan karıştırılır. Tavadaki karışımımız iyice ısındıktan sonra az miktarda suda eritilen nişasta da karışıma eklenir ve tekrar karıştırılır. Üzümlerin tatlı olup olmamasına ve karışımın tadına baka baka damak zevkinize göre karışımı şekerle tatlandırabilirsiniz. Son olarak da ayvalı, üzümlü karışımımız 10-15 dakika daha pişirdikten sonra ocağın altı kapatılıp ceviz eklenerek tekrardan karıştırılır.

Bolca hindistan cevizi serpilmiş tepsiye ayvalı üzümlü karışımımız serpilip üstü düzleştirilir. Üstüne tekrardan bolca hindistan cevizi serpilerek düz bir cisimle hafif hafif karışıma baskı uygulanır. Tepsideki lokum buzluğa kaldırılır ve kesilecek kadar sert olduğunda şeritler ve kareler halinde kesilir. Kesilen bu lokumlar da pudra şekeri ve hindistan cevizine bulanarak bekletilmeye alınır. Biraz daha kurumaları için lokumları, temiz ve pamuklu bez serpilmiş bir tepsiye dizilip açıkta bekletilir. Birkaç gün boyunca bu şekilde bekletilen ayva lokumu kapalı bir kapta buzdolabında da muhafaza edilebilir. Ayva lokumu bu haliyle serilmiş şekilde bekledikçe daha da lezzet kazanarak tam bir lokum tadını alıyorlar. Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 06.8.2016 15:31:39

Ayva Lokumu Tarifi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Ayva Lokumu Tarifi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Vişneli Ayva Tatlısı

Vişneli Ayva Tatlısı; Vişne meyvesinin Latince ismi Prunus Cerasusdir. Gilerer Latince Rosaceae ailesinden gelen görüntü olarak kiraza benzeyen tadı aynı kirazı andıran ancak kirazdan daha mayhoş ve daha ekşi olan bir meyve türüdü...

Kaymaklı Ayva Tatlısı

Kaymaklı Ayva Tatlısı İçin Malzemeler4 adet ayva8 yemek kaşığı toz şeker2 su bardağı unAntep fıstığı1 adet limon suyuKaymakKaymaklı Ayva Tatlısı YapımıKaymaklı ayva tatlısını yapmaya başlamadan önce 4 adet ayvanın kabuklar...

Elmalı Ayva Tatlısı

Elmalı ayva tatlısı, ayva tatlısı ülkemizde sevilerek tüketilen tatlılar arasında yer alır. Ayva tatlısı genellikle sade aya tatlısı ve kaymaklı ayva tatlısı olarak yapılır.en fazla tercih edilen ayva tatlısı ise kaymaklı ayva tat...

Ayva Dolması

Ayva dolması; doldurulacak malzeme olarak ayvanın kullanılmasıyla elde edilen; içi ise diğer tipik dolma malzemelerinden ibaret olan bir tariftir. Farklı bir tat denemek isteyenler için mutlaka tavsiye edilir. Gerekli malzemeler l...

Gebelikte Ayva Yemek

Gebelikte Ayva Yemek, Gebelik dönemi boyunca yediğiniz bütün gıdalara çok dikkat etmeniz gereken bir süreçtir. Gebelikte ayva yemenin faydaları gebelik boyunca etkilidir. Bu süreçte anne adaylarının bol, bol ayva yemeleri gerekir....

Ayva Çiçeği

Ayva çiçeği, aslında bitkiler arasında çok önemli faydalar sağlayan bir bitkidir. Ülkemizde yaygın olarak yetişen ayva bitkisinin yaprakları ve özellikle çiçekleri, insanlarda son derece önemli etkiler yaparak gündeme gelmiştir. F...

Muhallebili Ayva Tatlısı

Muhallebili Ayva Tatlısı, Ayva her türlü kullanılan şekli ile harika bir meyvedir. Kendisi, reçeli, tatlısı.. Oldukça lezzetlidir. Şimdi de biraz zahmetli de olsa, en son haliyle parmaklarınızı bile yiyebileceğiniz bir tatlı il...

Kolay Ayva Tatlısı

Kolay ayva tatlısı herkesin beğenerek yiyebileceği tatlar arasında yer alıyor. Oldukça hafif bir tatlı olduğundan herkesin gönül rahatlığıyla tüketebileceği bir meyve tatlısı olan kolay ayva tatlısını sade bir şekilde tüketebilece...

Ayva Çekirdeği

Ayva çekirdeği cilt ve sağlık için birçok faydası ile bilinmekte ve çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Ayva çekirdeği içerisinde yaklaşık olarak %20 yağ ve bol miktarda da protein bulunmaktadır. Hal böyle olunca da ayva çekirdeğ...

Ayva Reçeli

Ayva reçeli en çok beğenilen meyve reçellerinden biridir yada en azından benim için öyledir. Yapımı oldukça basit olan reçel  tarifine geçmeden önce şunu belirteyim, ayva gerçektende mutfağa önemli zenginlik katan tariflere sahipt...















Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

ayva tatlısı, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017