Ayva Lokumu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Ayva Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Lokumu Tarifi, su, şeker, sitrik asit, nişasta veya tartarik asit veya potasyum tartarat ile hazırlanmakta olan lokum, kitlesine göre gerektiğinde bazı çeşni maddeleri, kuru ve kurutulmuş meyveler veya benzeri maddelerin ilave edilip tatlandırılmasıyla hazırlanan ve dünyada Türklere özgü olduğu kabul edilen geleneksel bir Türk tatlısıdır. Ayvanın o mayhoş ama bir o kadar da güzel tadını sevenler için ayva lokumu bir numaralı lezzettir. Bu yazımızda da ayvalı lokum tarifini sizler için paylaşacağız.


Ayva Lokumu Tarifi için Gerekli Malzemeleri

  • Yaklaşık 120 gram kadar lokum
  • 4 adet ayva
  • 1 su bardağı üzüm (Çekirdeksiz)
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • 1 çay bardağı kadar toz şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • İri çekilmiş ceviz içi, fındık veya fıstık içi
  • Bol miktarda Hindistan cevizi

Ayva Lokumu Tarifi Nasıl Yapılır?


Ayvalar yıkayıp kesilir, ayvanın çekirdekleri ve çekirdek yatakları çıkartılır. Temizlenen ayvalar iri parçalar halinde doğranıp tavaya atılır. 1.5 su bardağı kaynar su tavaya ayvaların üzerine boşaltılır ve tavanın kapağı kapatılır. Ardından ayvalar iyice yumuşayıp suyunu çekinceye kadar orta ateşte pişirilir. Pişen ayvalar tavadan alınıp rondo edildikten sonra tekrardan tava içine atılır, üzümler de iyice yıkandıktan sonra rondo edilip tavaya atılır ve karıştırılmaya başlanır. Tavanın altı tekrardan yakıldıktan sonra karışıma zencefil ve tarçın da eklenip karışım tekrardan karıştırılır. Tavadaki karışımımız iyice ısındıktan sonra az miktarda suda eritilen nişasta da karışıma eklenir ve tekrar karıştırılır. Üzümlerin tatlı olup olmamasına ve karışımın tadına baka baka damak zevkinize göre karışımı şekerle tatlandırabilirsiniz. Son olarak da ayvalı, üzümlü karışımımız 10-15 dakika daha pişirdikten sonra ocağın altı kapatılıp ceviz eklenerek tekrardan karıştırılır.

Bolca Hindistan cevizi serpilmiş tepsiye ayvalı üzümlü karışımımız serpilip üstü düzleştirilir. Üstüne tekrardan bolca Hindistan cevizi serpilerek düz bir cisimle hafif hafif karışıma baskı uygulanır. Tepsideki lokum buzluğa kaldırılır ve kesilecek kadar sert olduğunda şeritler ve kareler halinde kesilir. Kesilen bu lokumlar da pudra şekeri ve Hindistan cevizine bulanarak bekletilmeye alınır. Biraz daha kurumaları için lokumları, temiz ve pamuklu bez serpilmiş bir tepsiye dizilip açıkta bekletilir. Birkaç gün boyunca bu şekilde bekletilen ayva lokumu kapalı bir kapta buzdolabında da muhafaza edilebilir. Ayva lokumu bu haliyle serilmiş şekilde bekledikçe daha da lezzet kazanarak tam bir lokum tadını alıyorlar.

Afiyet olsun.

Ayva Lokumu Tarifi Yorumları

soru

Burç

29 Ağustos 2018 Çarşamba

İyi günler geçenlerde eski Türk tatlılarını araştırırken karşıma ayva lokumu tatlısı çıktı hiç yemedim ve çok merak ediyorum. Çok güzel gözüküyordu hemen yapıp satmak istiyorum. Acaba yapmak çok mu zor? Lütfen bana bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Cevap yaz
cevap

Aydınalp

06 Ekim 2018 Cumartesi

Ayva lokumu Türk lezzetine özgü bir tatlıdır. Eski zamanların en popüler tatlısı olan ayva lokumu günümüz içersin de çok sık yapılmamaktadır. Pratik bir tatlı olan ayva lokumu internetten tarif bakılarak gayet kolay yapılabilir.

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Ayva Neye İyi Gelir?

Ayva Neye İyi Gelir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Elmalı Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ayva Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ayva Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir  mi?

Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir mi?

Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir mi, Ayva, pek çok yönüyle sağlığa kritik yararları olan bir meyve. Kuvvetli antioksidan ve antienflamatuvar bileşenler içeren ayvanın fay[...]

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva reçeli en çok beğenilen meyve reçellerinden biridir ya da en azından benim için öyledir. Yapımı oldukça basit olan reçel tarifine geçmeden önce şunu belirteyim, [...]

Fırın Poşetinde Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırın Poşetinde Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırın Poşetinde Ayva Tatlısı, kış aylarının en sevilen tatlılarından birisidir. Ayva tatlısı çok tatlı sevmeyen insanların bile sevdiği bir tatlıdır. Çünkü bi[...]

Ayva Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Yemekleri, ayva yemeklerine geçmeden önce sağlığımız için ilk sırada kalp hastalıkları olmak üzere, kansızlık şikâyetleri, üst solunum yolu rahatsızlıkları[...]

Ayva Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva kompostosu; ayva meyvesinin kabukları, et kısmı ve iç kısmı kullanılarak elde edilen, yapımı klasik komposto tarifleriyle bire bir aynı olan güzel tatlılardan biri[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6