Ayva Sirkesi Nedir ve Nasıl Yapılır?
23 Temmuz 2024

Ayva Sirkesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ayva Sirkesi

Yorgunluğu gideren, cildi canlandıran ve kalp sağlığına dost olan ayvanın sirkesini evde kendiniz yapabilirsiniz. Ayva mevsimi geldiğinde, ayva sirkesi yaparak saklayabilirsiniz. Sebzelere, özellikle bal kabağına, etlere ve peynirlere çok yakışan ayva sirkesi, sağlığınız açısından da oldukça faydalıdır. Pastacılıkta aroma katmak için kullanılan bu sirke, özellikle hafif soslarda kıvamı tutturmak ve parlaklık kazandırmak için de kullanılır. Vereceğimiz tarif ile ayva sirkesi yapıp güvenle tüketebilirsiniz.

Ayva Sirkesi İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg ayva,
  • 2 litre su,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 çay bardağı doğal sirke.

Ayva Sirkesi Nasıl Yapılır?

Ayvaları güzelce yıkayıp kurulayın. Kuruladıktan sonra ayvaların çekirdeklerini ve saplarını ayırarak küçük küçük doğrayın. Bir tencere içerisine doğradığınız ayvaları koyun. Üzerine 2 litre suyu ekleyip kısık ateşte iyice yumuşayana kadar haşlayın. Haşladığınız ayvaları soğutmak için bekletin. Soğuyan ayvaları suyu ile birlikte cam kavanozlara paylaştırın. Üzerine tuzu ve sirkeyi ekleyerek tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Cam kavanozların üzerini temiz tülbentle ip veya lastik yardımıyla sıkıca kapatın. Serin ve kuru bir yere, doğrudan güneş almayan bir ortama kavanozları koyun. Her gün tahta kaşık yardımıyla karışımı karıştırın. Buna 1 ay boyunca devam edin. 1 ayın sonunda ayva sirkesi artık kullanıma hazır hale gelir. Ayva sirkenizi süzüp cam kavanozlarda buzdolabında veya uygun soğuk bir alanda muhafaza edebilirsiniz. İhtiyaç oldukça kullanabilirsiniz. Evde kolaylıkla yaptığınız ayva sirkesi, herhangi bir katkı maddesi içermediği için güvenle tüketebilirsiniz. Deneyip memnun kaldığınız ayva sirkesi tarifini sevdiklerinizle paylaşarak onların da faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Akçıl

23 Temmuz 2024 Salı

Ayva sirkesini yaparken ayvaları haşlamak yerine direk doğrayıp kavanoza koysam olur mu? Bu ޾ekilde de aynı faydaları sağlayıp sağlamayacaęından emin değilim, denemiş olan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Akçıl,

Ayva sirkesi yaparken ayvaları haşlamadan doğrayıp kavanoza koyabilirsiniz. Bu şekilde de sirke yapımı mümkün. Haşlamadan yapıldığında da fermantasyon süreci başarılı bir şekilde gerçekleşir ve faydalarını korur. Ancak fermantasyon süresi biraz daha uzun olabilir. Denemiş olanlar genellikle memnun kalıyor, bu yüzden deneyebilirsiniz. Sonuçta, en önemli olan doğru fermantasyon koşullarını sağlamaktır. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ayva Neye İyi Gelir?

Ayva Neye İyi Gelir?

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayva Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Ağacı Türleri ve Faydaları Nelerdir?

Ayva Ağacı Türleri ve Faydaları Nelerdir?

Ayva Diyeti Listesi ve Menüleri

Ayva Diyeti Listesi ve Menüleri