Ayva Tatlısı İçin Malzemeler
Ayva Tatlısı Nasıl Yapılır? Öncelikle ayvaları bol suda iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soyun ve içindeki çekirdekleri çıkarıp bir tabağa koyun. Ayvanın kabuğunu ve içinden çıkan çekirdekleri asla atmayın. Çünkü tatlınızı yaparken ayvanın kabuğu ve çekirdeklerini tatlıyı pişirirken renk vermesi için kullanacaksınız. Ayva tatlınızı yapmaya başlayabiliriz. Soyduğunuz kabukların büyük bir bölümünü tencerenin dibine eşit bir şekilde yayın. Üzerine ayvaları yerleştirin. Kalan kabukları, çubuk tarçını ve ayvanın çekirdeklerini tencerenin içine yerleştirip 1.5 su bardağı suyu ekleyin ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Ayva tatlınız kaynamaya başladıktan sonra 2 su bardağı toz şekeri eşit bir şekilde tatlının üzerine dökün ve kapağını kapatıp orta ateşte pişirmeye bırakın. Yaklaşık olarak 1 saat sonra tatlınızı ocaktan alın. Uzun süre pişmesinin sebebi rengini ve kıvamını bu sürede almasıdır. Her 15 dakikada bir tatlınızı kontrol etmeyi unutmayın çünkü kontrol etmezseniz tatlının dibi tutabilir. Tatlının dibindeki sudan alıp ayvaların üstüne dökün. Tatlınız piştikten sonra borcama alın ve üzerine şerbetini döküp (tencerede pişirirken kullandığınız şerbeti) soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra isteğinize bağlı olarak bir top kaymak koyup ceviz ile süsleyip servis edebilirsiniz. Ayva tatlınız hazır. Afiyet olsun. Ayva Tatlısı Pişirmenin Püf Noktaları Tatlınızı lezzetli ve tadında olmasını istiyorsanız ayvaların mutlaka taze, tatlı ve ekşi olmaması gerekir. Ekşi ayva, tatlının da ekşi olmasına sebep olur ve ağız tadınızı bozabilir. Eğer ekşi ayva kullanacaksanız tatlının şerbetini artırmalısınız. Şekerinizi 1.5 su bardağı değil de 3 su bardağı olarak ayarlayın. Yine aynı şekilde tatlının suyunu da 1.5 su bardağından 3 su bardağına çıkarın. Tatlınızı hazırlarken orta ateşte mutlaka pişirin. Yüksek ateşte pişirirseniz tatlının dibi tutar, rengini ve kıvamını vermez. Ekstra Bilgiler Ayva tatlısını hazırlarken ayvaların çekirdeklerini kullanmak, tatlının rengini daha kırmızı yapar. Ayrıca, tatlının içine birkaç karanfil ekleyerek farklı bir aroma katabilirsiniz. Tatlınızı servis ederken üzerine biraz nar taneleri serpiştirerek daha göz alıcı bir sunum yapabilirsiniz. Ayva tatlısı, özellikle kış aylarında sofralarınıza renk katacaktır ve misafirlerinizin beğenisini kazanacaktır. Afiyet olsun. |