Ayva: Sağlık Deposu Meyve Ayva, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen, kabuğundan meyvesine, çekirdeğine ve hatta yaprağına varıncaya kadar şifa deposu olan çok faydalı bir meyvedir. Tatlı yapımında ve komposto yapımında kullanılır. Her yönüyle çok faydalıdır ve çok amaçlı olarak kullanılır. Bu çok faydalı meyvenin olumsuz bir tarafı ise sıkı posalı bir yapıya sahip olmasından dolayı az tüketilse de çok tüketilse de özellikle olgunlaşmamış ham ayvaların kabızlık yapabilmesidir. Yapısı itibariyle çok sert ve zor yenen bir meyvedir. Buzdolabında saklanmasa bile uzun süre dayanabilecek özelliğe sahiptir. Ayvayı özellikle küçük çocukların ve dişlerini kaybetmiş yaşlı insanların tüketmeleri çok zordur. Bu sebepten dolayı ayvayı çiğ olarak tüketmeyi fazla kimse istemez. Ayvanın Kabızlık Yapması Nasıl Önlenir? Sert ve olgunlaşmamış ham ayvaların kabızlık yapmasını önlemek için yapılması gereken, küçük bir tencerenin içinde bir miktar suyu kaynatarak ayvayı dörde böldükten sonra, çekirdekleri ve kabuğu ile bu kaynamış olan suda 10 dakika kadar bekletmektir. Bu şekilde ayvaların yaşlıların daha kolay tüketmesini sağlamış olursunuz. Ayrıca bünyesinde bulunan A ve C vitaminlerinin açığa çıkmasını sağlayarak sevdiklerinizin bu çok faydalı meyvenin yararlarından nasiplenmesini sağlamış olursunuz. Bu şekilde hazırladığınız ayvaları dişi olmayan yaşlılar dahi kolayca tüketebilir ve kabızlık yapmayacaktır. Ayva Tüketilmesinin Sakıncalı Olduğu Durumlar Ayvayı çiğ olarak sindirim sisteminde rahatsızlığı olanların, çeşitli bağırsak rahatsızlıklarında ve basuru olanların tüketmeleri pek önerilmemektedir. Kompostosunu ve tatlısını tüketmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak ayva tüketiminin, bu rahatsızlıklara sahip bireyler tarafından kontrollü yapılması önerilmektedir. Ayvanın Diğer Faydaları Ayva, sadece kabızlık sorunu olanlar için değil, aynı zamanda genel sağlık için de birçok fayda sağlar:
Sonuç Ayva, birçok faydası olan bir meyve olmasına rağmen, bazı durumlarda kabızlık yapabilir. Bu nedenle ayvanın nasıl tüketileceğine dikkat edilmeli ve özellikle sindirim sistemi rahatsızlıkları olan bireyler tarafından kontrollü tüketilmelidir. Ayvanın doğru şekilde hazırlanması ve tüketilmesi, bu meyvenin sunduğu sağlık yararlarından maksimum düzeyde faydalanmanızı sağlayacaktır. |