Kolay Ayva Tatlısı
Kolay ayva tatlısı, herkesin beğenerek tüketebileceği lezzetler arasında yer alıyor. Oldukça hafif bir tatlı olduğundan, gönül rahatlığıyla tüketilebilecek bir meyve tatlısıdır. Kolay ayva tatlısını sade bir şekilde tüketebileceğiniz gibi, bir parça kaymak ile de sunumunu gerçekleştirebilirsiniz. Yaklaşık iki saat içerisinde rahatlıkla pişirebileceğiniz bu tatlıyı, dilerseniz içerisine elma rendesi ekleyerek de yapabilirsiniz. Kendi zevklerinize uygun şekilde pişirmenize olanak tanıyan bir tatlı olduğunu görebilirsiniz.
Kolay Ayva Tatlısı Malzemeleri
- 3 adet orta boy ayva
- 1 su bardağı su
- 1 adet çubuk tarçın
- 3 adet karanfil
- 1,5 su bardağı toz şeker
- Kaymak
- Ceviz kırıkları
Kolay Ayva Tatlısı Nasıl Yapılır?
İlk olarak ayvaları yıkayarak kabuklarını soyuyoruz ve çekirdek yuvalarını çıkararak bir kenarda bekletiyoruz. Kabuk ve çekirdek yuvalarını daha sonra tatlıya renk vermesi için kullanacağımızdan, bu kısımları atmıyoruz. İlk olarak ayva kabuklarını tenceremizin dibine yerleştiriyoruz. Üzerine ortadan ikiye ayırdığımız ayvaları yerleştirerek kalan kabukları ve çekirdekleri aralara sıkıştırıyoruz. Son olarak çubuk tarçını ve karanfili yerleştirip suyu ekliyoruz. Suyu bir taşım kaynattıktan sonra ayvaların üzerine eşit bir şekilde toz şekeri serpiştiriyoruz. Daha hafif bir tatlı istiyorsanız, şeker miktarını azaltabilirsiniz.
Toz şeker eklendikten sonra tencerenin kapağı kapatılır ve ayvalar kısık ateşte pişmeleri için bırakılır. Yaklaşık 1 saat 45 dakika içerisinde kaynamış olan ayvaların kıvamını ve rengini alması için bu süreye ihtiyaç duyulmaktadır. Ara ara ayvaları kontrol edin ki dibi yanmasın. Tencerenin tabanına serdiğiniz ayva kabukları yanmayı önleyecek olsa da, her ihtimale karşı ara sıra kontrol edin. Bu sırada, şerbetten ara sıra ayvaların üzerine dökmeyi unutmayın. Ayvaların üstü pişmiyor diye endişe ediyorsanız, ara sıra ters düz edebilirsiniz. Ayvalar piştikten sonra servis tabağına alıp soğuduğunda üzerine bir top kaymak koyup ceviz kırıklarından serpiştirerek servis edebilirsiniz. Kolay ayva tatlısı hazır.
Afiyet Olsun. |
Işıl
21 Temmuz 2024 PazarAyva tatlısı yaparken ayvaların üzerine şeker serpiştirdikten sonra dibi tutmaması için başka nelere dikkat etmem gerekiyor? Ara sıra ters düz etmek yeterli mi?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Işıl,
Ayva tatlısı yaparken dibi tutmaması için şunlara dikkat edebilirsin:
1. Tencerenin altına ince dilim limon veya portakal koyarak ayvaların direkt olarak tencereye temas etmesini engelleyebilirsin.
2. Kısık ateşte pişirmek de dibi tutmasını önler. Ayvalar yavaş yavaş pişer ve şekerin karamelize olması engellenir.
3. Suyu yeterli miktarda kullanmak önemli. Ayvaların üzerini örtecek kadar su eklemek iyi bir fikir olabilir.
4. Ara sıra ters düz etmek de tabii ki yararlı olur, ama bu işlemi nazikçe yapmaya dikkat et.
Bu adımları takip edersen, tatlının dibi tutmayacaktır. Afiyet olsun!