Ayva Şurubu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Ayva Şurubu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Şurubu, Gülgil familyasından olan ayva özellikle sonbahar mevsimin en kıymetli olan meyvelerinden birisidir. Ayva içinde bol miktarda vitamin barındıran içinde şeker, tanin, pektin ve çok zengin bir lif kaynağı olan meyvedir. Çok yüksek besin bir değerine sahip ayva genellikle her bölgede yetiştirme açısından oldukça uygun olan meyvedir. Ayva sarı renkli ve farklı bir tada sahiptir. Ayva suyu hazırlanarak içilir ise kişinin idrar sıkıntısına iyi gelerek idrar arttırıcı özelliği bulunmaktadır. Ayrıca emziren annelerin göğüslerinde meydana gelen ağrıların kesilmesinde yararlıdır. Ayva hem şurup olarak hem de yendiği zaman oldukça faydalıdır, bunun için ayvanın insanlara çok faydası vardır. Özellikle ayva şurubu ishal durumunu engellemede çok faydalıdır, aynı zamanda sindirim sistemini güçlendirir hem mide hem de bağırsaklarda mevcut olan mikroplardan koruyarak hazımsızlık sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ayva mevsiminde mutlaka en fazla tüketilmesi gereken meyvelerin başında gelmektedir. Ayva şurubu oldukça kıymetli ve faydalı bir meyve olduğu için Osmanlı mutfağında en çok kullanılan meyvedir. Ayva şurup dışında reçel, meyve sularında, tatlılarda, marmelat olarak, puding ve jöle olarak en sık olarak tüketilen meyvedir.


Ayva Şurubu İçin Gerekli Olan Malzemeleri

  • 1 kilogram sarı ayva
  • Yarım kilo toz şeker
  • 1 litre su
  • 2 adet limon

Ayva Şurubu Nasıl Yapılır?


Ayva şurubunu hazırlamaya başlarken öncelikle ayvalar iyice yıkanır. Daha sonra yıkadığımız ayvaların kabuklarını soyalım ve dört parçaya bölelim. Dörde böldüğünüz ayvaları küçük olacak şekilde doğrayın ve şurubu hazırlayacağımız tencerenin içerisine koyalım. Ayvaların üzerine 100 gram şekeri, limonun suyunu ve limon parçalarını ilave edelim. En son tencerenin içerisine suyunu ekleyelim ve kaynaması için bırakalım. Kaynamış olan ayva şurubunun altını kapatalım ve ayvaların yumuşamasını bekleyelim. Kaynamış suyun içerisinde bekletilen ayvalar yaklaşık olarak 45 dakikadan sonra istenilen kıvamda yumuşar. Ardında yumuşamış olan ayvalar tülbent ya da bir süzgeç yardımı ile başka bir kabın içerisine süzülerek alınır. Daha sonra kalan 400 gram şekerin içerisine şeker eklendikten sonra kaynatılır ve şerbet kıvamına getirilir. Önceden hazırlamış olduğumuz ayva şurubu şerbet ile birleştirilir ve temiz cam kavanozun içine konarak soğuması için bir kenara kaldırılır. Ayva şurubunu serin ve kuru yerde muhafaza ederseniz altı ay bozulmadan kalabilir. Ayrıca isteğe göre ayva şurubunun içerisine balda ekleyebilirsiniz. Özellikle ayva şurubu yapmak için mümkünse ekşi ayvalar seçilmelidir. Hatta ayva şurubunun içerisine kakaola, mesteki safran ve zencefil eklendiği zaman ayva şurubu oldukça lezzetli oluyor. Ayva şurubu iyice soğuduktan sonra tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ayva Şurubu Yorumları

soru

Sinem

28 Eylül 2018 Cuma

Ayva şurubu tarifinizi mutlaka deneyeceğim. Ama geçe yıldan kalan ayva reçelim var. Onu değerlendirmek istiyorum. Ayv reçelini sulandırarak ve birazda limon ekleyerek ayva şurubu yapabilir miyim? Ayva şurubuyla aynı etkiyi ve aynı tadı verir mi?

Cevap yaz

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayva Suyunun Faydaları Nelerdir?

Ayva Suyunun Faydaları Nelerdir?

Ayva Kurusu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ayva Kurusu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Rendelenmiş Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Rendelenmiş Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Pekmezi Tarifi ve Faydaları Nelerdir?

Ayva Pekmezi Tarifi ve Faydaları Nelerdir?

Ayva Çekirdeği Faydaları ve Özellikleri

Ayva Çekirdeği Faydaları ve Özellikleri

Güncel

Ayva Şurubu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Şurubu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gebelikte Ayva Yemenin Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Ayva Yemenin Faydaları Nelerdir?

Ayva Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Hangi Bölgede Yetişir?

Ayva Hangi Bölgede Yetişir?

Ayva Sirkesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ayva Sirkesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Fırın Poşetinde Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırın Poşetinde Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Neye İyi Gelir?

Ayva Neye İyi Gelir?

Ayva Kabızlık Yapar mı?

Ayva Kabızlık Yapar mı?

Kaymaklı Ayva Tatlısı

Kaymaklı Ayva Tatlısı

Muhallebili Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Çekirdeğinin Cilde Faydaları Nelerdir?

Ayva Çekirdeğinin Cilde Faydaları Nelerdir?

Ayva çekirdeğinin cilde faydaları konusunda yapılan araştırmalar, artık kozmetik ürünlerine para dökmenize gerek bırakmayacak. Ayva ana vatanı olan Anadolu'da yetişen [...]

Ayva Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ayva Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ayva Çayı; Ayva özellikle de kış aylarında bol miktarda ve kolayca bulunabilen sağlık bakımından oldukça faydalı olan bir kış meyvesidir. Ayva, B2, A ve C vitaminleri[...]

Ayva Çekirdeği Maskesi Nasıl Yapılır?

Ayva Çekirdeği Maskesi Nasıl Yapılır?

Ayva çekirdeği maskesi ile özellikle leke sorunu olan ciltler lekelerinden kurtulabilecek. Aynı zamanda her cilt tipi için ayvadan özel maskeler yapılabilir ve cilt sorunlar[...]

Ayva Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Yemekleri, ayva yemeklerine geçmeden önce sağlığımız için ilk sırada kalp hastalıkları olmak üzere, kansızlık şikâyetleri, üst solunum yolu rahatsızlıkları[...]

Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir  mi?

Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir mi?

Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir mi, Ayva, pek çok yönüyle sağlığa kritik yararları olan bir meyve. Kuvvetli antioksidan ve antienflamatuvar bileşenler içeren ayvanın fay[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6