Ayva Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Ayva Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ayva Çayı

Ayva, özellikle kış aylarında bol miktarda bulunabilen ve sağlık açısından oldukça faydalı bir kış meyvesidir. B2, A ve C vitaminleri içeren ayva, aynı zamanda sodyum, kalsiyum, potasyum ve fosfor açısından da zengindir. Anadolu'nun özellikle batı kesiminde yaygın olarak yetiştirilen ayva, yüzyıllar öncesinden beri çeşitli kültürlerde sağlık ve mutluluk sembolü olarak kullanılmıştır. Örneğin, Yunan kültüründe evlilik seremonilerinde mutluluk ve ahenk sağlamak amacıyla damat ve gelin tarafından ayva tüketilirdi. Ayrıca halk arasında, gebelik döneminde ayva tüketen kadınların çocuklarının güzel olacağına inanılırdı. Ayva, reçel, komposto, çay ve kumaş boyamada kullanıldığı gibi taze olarak da tüketilir. Boğaz, göz, kalp, mide, bağırsak, ağız ve akciğer gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülmektedir.

Ayva Çayının Faydaları Nelerdir?

  • Karaciğerin düzenli çalışmasına ve temizlenmesine yardımcı olur.
  • Kalpte hissedilen ağrıya iyi gelir.
  • Hazımsızlık sorununa çözüm sunar.
  • Sakinleştirici özelliği vardır.
  • Adet sancılarını dindirmede etkilidir.
  • İdrar yolunda oluşan iltihaplanmalara iyi gelir.
  • Sindirime bağlı olarak oluşan kusmaya karşı etkilidir.
  • Uykusuzluğa iyi gelir.
  • İshali keser.
  • Boğaz şişliği ve boğaz ağrısını gidermeye yardımcı olur.
  • Göz beyazı ve göz kapağı iltihaplanmalarına iyi gelir.

Ayva Çayı İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • Bir avuç ada çayı
  • İki tane küçük boy ayva
  • Dört tane kakule
  • Bir adet çubuk tarçın
  • İki diş sarımsak

Ayva Çayı Nasıl Yapılır?

Bu şifa deposu çayı yapmak için öncelikle ayvaları iyice yıkayın. Kabuklarını soymadan ve çekirdeklerini çıkarmadan iri parçalar şeklinde doğrayın. Daha sonra küçük bir tencereye kakule, tarçın, ayva ve karanfili koyarak üzerine beş bardak su ilave edin. Karışımı kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak beş dakika daha kaynatın. Ayva ve baharatların kokusu çıkmaya başladığında ada çayını tencereye ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve ocaktan alın. Yedi-sekiz dakika kadar ada çayını demleyin. Daha sonra yaptığınız ayva çayını süzün. Fincana koyduğunuz çayı, isteğe bağlı olarak bal ile tatlandırarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Ayva Kaç Kalori?

Ayva Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırmızı Ayva Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Ayva Türleri ve Özellikleri

Ayva Faydaları Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Ayva Faydaları Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Ayva Hoşafı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Hoşafı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Kurusu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ayva Kurusu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Fırında Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ayva Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir mi?

Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir mi?