Ayva Çayı Ayva, özellikle kış aylarında bol miktarda bulunabilen ve sağlık açısından oldukça faydalı bir kış meyvesidir. B2, A ve C vitaminleri içeren ayva, aynı zamanda sodyum, kalsiyum, potasyum ve fosfor açısından da zengindir. Anadolu'nun özellikle batı kesiminde yaygın olarak yetiştirilen ayva, yüzyıllar öncesinden beri çeşitli kültürlerde sağlık ve mutluluk sembolü olarak kullanılmıştır. Örneğin, Yunan kültüründe evlilik seremonilerinde mutluluk ve ahenk sağlamak amacıyla damat ve gelin tarafından ayva tüketilirdi. Ayrıca halk arasında, gebelik döneminde ayva tüketen kadınların çocuklarının güzel olacağına inanılırdı. Ayva, reçel, komposto, çay ve kumaş boyamada kullanıldığı gibi taze olarak da tüketilir. Boğaz, göz, kalp, mide, bağırsak, ağız ve akciğer gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülmektedir. Ayva Çayının Faydaları Nelerdir?
Ayva Çayı İçin Gerekli Olan Malzemeler
Ayva Çayı Nasıl Yapılır? Bu şifa deposu çayı yapmak için öncelikle ayvaları iyice yıkayın. Kabuklarını soymadan ve çekirdeklerini çıkarmadan iri parçalar şeklinde doğrayın. Daha sonra küçük bir tencereye kakule, tarçın, ayva ve karanfili koyarak üzerine beş bardak su ilave edin. Karışımı kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak beş dakika daha kaynatın. Ayva ve baharatların kokusu çıkmaya başladığında ada çayını tencereye ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve ocaktan alın. Yedi-sekiz dakika kadar ada çayını demleyin. Daha sonra yaptığınız ayva çayını süzün. Fincana koyduğunuz çayı, isteğe bağlı olarak bal ile tatlandırarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |