Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva reçeli en çok beğenilen meyve reçellerinden biridir ya da en azından benim için öyledir. Yapımı oldukça basit olan reçel tarifine geçmeden önce şunu belirteyim, ayva gerçekten de mutfağa önemli zenginlik katan tariflere sahiptir. Mesela sadece ayva reçeli için kullanılmaz, ayva kompostosu ayva tatlısı gibi tarifleri de bulunmaktadır. Ama burada asıl konumuz bu meyvenin reçelinin nasıl yapıldığıdır. Osmanlı mutfağında da önemli bir yeri olan ayva bir kış meyvesidir ve etrafına oldukça güzel kokular yayar. Reçel yapmak için ayvaları kaynattığınız zaman bu güzel kokuyu sizler de alacaksınız.


Ayva reçeli yapmak için gereken malzemeler

  • 2 adet iri taneli ayva, belirtilen miktarı isteğinize göre değiştirebileceğinizi belirtelim buradaki malzemeleri oranlayarak arttırabilirsiniz verilen 2 adet ayva 1 kavanoz reçel için yeterlidir
  • Yeteri kadar su, tencereye koyacağınız ayvaların tamamını kapatacak kadar su olmalıdır
  • 1,5 ya da 2 su bardağı ölçüsünde toz şeker, burada 2 su bardağı toz şeker tatlı sevenler için verilmiş bir ölçüdür
  • 2,3 tane karanfil, bazı tariflerde, limon suyu ya da limon tuzu eklenebilmektedir
  • 3-4 tane kadar ayva çekirdeği, çekirdekler ayva reçelinin kıvamını koyulaştırmak içindir
Reçelin malzemeleri bunlardır. Malzemeleri hazırladıktan sonra sıra geldi ayva reçelinin yapım aşamasına geçmeye.


Ayva reçelinin yapım aşaması


Öncelikle reçel için ayırdığınız ayvaları güzelce yıkayın. Yıkama işleminden sonra temizlenen ayvaların kabuklarını soyun. Kabuklarını soyduğunuz ayvaları isteğinize göre küp şeklinde ya da dilimler halinde kesin. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken nokta ayvaların kabuklarını soyduktan sonra bekletmeden hemen dilimlemeniz gereklidir. Aksi halde ayvalar kararabilmektedir bu da ayva reçelinin görüntüsünü bozar. Bekletmeden dilimlemeniz bu durumu engeller. Daha sonra kararmamaları için hemen dilimlediğiniz ayvaları tencereye koyarak suyu ekleyin. Su tenceredeki ayvaların üzerini tamamen kaplamalıdır. Doğranmış olan ayvaların en üst seviyesini biraz geçecek kadar su eklenmesi önemlidir. Çünkü ayva reçelinin kıvamı kadar ayvaların tam haşlanmaları da önemlidir. Tencereyi orta hararete ayarlanan ocağın üzerine koyarak ayvaları haşlanması için bekletin. Suya konan ayvalar haşlandığı zaman güzel bir koku yayacaklardır. Yayılan kokuyu aldığınız zaman tencerede kaynayan ayvaların üzerine hazırladığınız toz şekeri dökün. Sonrasında ayva çekirdeklerini, karanfilleri karışımın içine katın. Burada önemli bir notu belirtelim, ayva reçelinin daha fazla kırmızı bir renkte olması için belirttiğimiz miktardan biraz fazla ayva çekirdeği katabilirsiniz. Ayva çekirdeklerinin ayva reçeline katılmasının bir diğer amacı reçelin jölemsi bir kıvama sahip olmasıdır. Bu aşamada iken tenceredeki ayva reçeli karışıma limon tuzu veya limon suyu eklenir. Limon suyunu veya limon tuzunu ayva reçeline eklemekteki amaç ayva reçelinde oluşması muhtemel şeker kristalleşmesini engellemektir. Limon suyunu ekledikten sonra reçel karışımını 5 dakika daha kaynatıp ocaktan indirebilirsiniz. Yalnız reçeli ocaktan indirmeden yapılan ayva reçelinin kıvamını kontrol etmek isteyebilirsiniz. Kontrol işlemi için basit bir metot vereceğim, temiz bir tabağa biraz reçel koyarak tabağı sağa sola eğin. Ayva reçeli çok hızlı akıyor ise reçelin bir süre daha kaynamaya ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca ayva reçeli bekletildikçe de kıvamı koyulaşmakta ve akışkanlığı azalmaktadır. Bu ayrıntıyı da göz önünde bulundurunuz. Ayva reçelinin kaynaması tamamlandığında artık ayva reçeli hazır demektir. Reçeli sıcak iken kavanoza koyarak serin ve ışık görmeyecek şekilde saklayabilirsiniz. Eğer yaptığınız ayva reçeli miktar olarak bir kavanoza sığmayacak kadar çok ise ayva reçelini eşit ölçülerde birkaç kavanoza ekleyebilirsiniz. Ayva reçelini kavanozlara eşit olarak paylaştıktan sonra kavanozların kapaklarını sıkıca kapatabilirsiniz. Artık ayva reçeli tüketmeye hazırdır afiyet olsun.

Ayva Reçeli Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayva Kaç Kalori?

Ayva Kaç Kalori?

Ayva Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Suyunun Faydaları Nelerdir?

Ayva Suyunun Faydaları Nelerdir?

Kremalı Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ayva Çiçeği Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Çiçeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hamilelikte Ayva Yemenin Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Ayva Yemenin Faydaları Nelerdir?

Güncel

Elmalı Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Çeşitleri Hangileridir?

Ayva Çeşitleri Hangileridir?

Ayva Çeşitleri, Lezzetiyle dillere destan, yaraları saymakla bitmeyen bir meyvedir ayva. Ayva hakkında bilmediğimiz konu ise nasıl yetiştirildiği. Önemli olan bu yetiştir[...]

Ayva Kabızlık Yapar mı?

Ayva Kabızlık Yapar mı?

Ayva, Ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen, kabuğundan meyvesine, çekirdeğine ve hatta yaprağına varıncaya kadar şifa deposu olan çok faydalı bir meyvedir. Tatlı yap[...]

Ayva Çekirdeğinin Cilde Faydaları Nelerdir?

Ayva Çekirdeğinin Cilde Faydaları Nelerdir?

Ayva çekirdeğinin cilde faydaları konusunda yapılan araştırmalar, artık kozmetik ürünlerine para dökmenize gerek bırakmayacak. Ayva ana vatanı olan Anadolu'da yetişen [...]

Ayva Denesi Özellikleri ve Faydaları?

Ayva Denesi Özellikleri ve Faydaları?

Ayva denesi, abdestbozan otu da denilen, çayı yapılıp içilebilen bir tür şifalı bitkidir. Gülgillerden olan bu bitki genellikle nemli ortamlarda yetişmektedir. Boyu ortal[...]

Ayva Diyeti Listesi ve Menüleri

Ayva Diyeti Listesi ve Menüleri

Ayva Diyeti, Ayva diyeti için doğala dönüşte diyebiliriz, ayva aslında çok eski çağlarda keşfedilmiş. Adeta mucize yaratan sarı rengiyle bize sonbaharı ve hüznü anı[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6