Ayva reçeli, en çok beğenilen meyve reçellerinden biridir. Yapımı oldukça basit olan bu reçel tarifi, mutfağınıza önemli bir zenginlik katacaktır. Ayva, sadece reçel için değil, ayva kompostosu ve ayva tatlısı gibi birçok tarifte de kullanılır. Ancak burada asıl konumuz, ayva reçelinin nasıl yapıldığıdır. Osmanlı mutfağında da önemli bir yeri olan ayva, bir kış meyvesidir ve etrafına oldukça güzel kokular yayar. Reçel yapmak için ayvaları kaynattığınız zaman bu güzel kokuyu sizler de alacaksınız. Ayva Reçeli Yapmak İçin Gereken Malzemeler
Reçelin malzemeleri bunlardır. Malzemeleri hazırladıktan sonra sıra, ayva reçelinin yapım aşamasına geçmeye gelir. Ayva Reçelinin Yapım Aşaması Öncelikle reçel için ayırdığınız ayvaları güzelce yıkayın. Yıkama işleminden sonra temizlenen ayvaların kabuklarını soyun. Kabuklarını soyduğunuz ayvaları isteğinize göre küp şeklinde veya dilimler halinde kesin. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta, ayvaların kabuklarını soyduktan sonra bekletmeden hemen dilimlemektir. Aksi halde ayvalar kararabilir ve bu da ayva reçelinin görüntüsünü bozar. Bekletmeden dilimlemeniz bu durumu engeller. Daha sonra kararmamaları için hemen dilimlediğiniz ayvaları tencereye koyarak suyu ekleyin. Su, tenceredeki ayvaların üzerini tamamen kaplamalıdır. Doğranmış olan ayvaların en üst seviyesini biraz geçecek kadar su eklenmesi önemlidir. Çünkü ayva reçelinin kıvamı kadar ayvaların tam haşlanmaları da önemlidir. Tencereyi orta hararete ayarlanan ocağın üzerine koyarak ayvaları haşlanması için bekletin. Suya konan ayvalar haşlandığında güzel bir koku yayacaklardır. Yayılan kokuyu aldığınızda tencerede kaynayan ayvaların üzerine hazırladığınız toz şekeri dökün. Sonrasında ayva çekirdeklerini ve karanfilleri karışıma ekleyin. Burada önemli bir not belirtelim: Ayva reçelinin daha kırmızı bir renkte olması için belirtilen miktardan biraz fazla ayva çekirdeği katabilirsiniz. Ayva çekirdeklerinin reçele katılmasının bir diğer amacı, reçelin jölemsi bir kıvama sahip olmasıdır. Bu aşamada tenceredeki karışıma limon tuzu veya limon suyu eklenir. Limon suyunu veya limon tuzunu eklemek, reçelde oluşması muhtemel şeker kristalleşmesini engeller. Limon suyunu ekledikten sonra reçel karışımını 5 dakika daha kaynatıp ocaktan indirebilirsiniz. Ancak reçeli ocaktan indirmeden önce kıvamını kontrol etmek isteyebilirsiniz. Kontrol işlemi için basit bir metot vereceğim: Temiz bir tabağa biraz reçel koyarak tabağı sağa sola eğin. Ayva reçeli çok hızlı akıyorsa reçelin biraz daha kaynamaya ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca reçel bekletildikçe de kıvamı koyulaşır ve akışkanlığı azalır. Bu ayrıntıyı da göz önünde bulundurunuz. Ayva reçelinin kaynaması tamamlandığında artık ayva reçeli hazır demektir. Reçeli sıcak iken kavanoza koyarak serin ve ışık görmeyen bir yerde saklayabilirsiniz. Eğer yaptığınız ayva reçeli miktar olarak bir kavanoza sığmayacak kadar çok ise reçeli eşit ölçülerde birkaç kavanoza ekleyebilirsiniz. Reçeli kavanozlara eşit olarak paylaştırdıktan sonra kavanozların kapaklarını sıkıca kapatabilirsiniz. Artık ayva reçeli tüketmeye hazırdır. Afiyet olsun. |