Elmalı ayvalı turta tarifi nasıl yapılır?

Mevsimin en sevilen meyveleri elma ve ayvanın muhteşem uyumuyla hazırlanan bu turta, hem göze hem damağa hitap eden bir şölen sunuyor. Kıtır hamuru ve aromalı iç dolgusuyla özel günlerin vazgeçilmezi olacak bu tarif, her seviyeden aşçıya hitap eden net anlatımıyla mutfaklarda kolayca yerini alacak.

19 Kasım 2025

Elmalı Ayvalı Turta Tarifi


Malzemeler:

  • Hamuru için
  • 2 su bardağı un
  • 125 gram soğuk tereyağı (küp küp doğranmış)
  • 1 çay bardağı soğuk su
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • İç harcı için
  • 2 adet elma (soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış, küp küp doğranmış)
  • 1 adet ayva (soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış, küp küp doğranmış)
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 çay kaşığı hindistan cevizi (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Üzeri için
  • 1 yumurta sarısı (çırpılmış)
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri (servis için)

Yapılışı:


  • Hamuru hazırlamak için, geniş bir kaba un, toz şeker ve tuzu ekleyin. Soğuk tereyağını ilave edip parmak uçlarınızla yağı una yedirin. Un, kum kıvamına gelene kadar karıştırın.
  • Soğuk suyu azar azar ekleyip, hamuru toparlayın. Hamuru streç filme sarıp, buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin.
  • İç harcı hazırlamak için, bir tavada tereyağını eritin. Elma ve ayva küplerini ekleyip, orta ateşte 5-6 dakika soteleyin.
  • Toz şeker, tarçın, hindistan cevizi ve limon suyunu ekleyip, meyveler yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 10-12 dakika) pişirin. Soğumaya bırakın.
  • Fırını 180°C'ye ısıtın. Dinlenmiş hamuru iki eşit parçaya bölün. İlk parçayı, un serptiğiniz tezgahta, turta kalıbından biraz büyük olacak şekilde açın.
  • Açtığınız hamuru, yağlanmış turta kalıbına yerleştirip, kenarlarından sarkan fazlalıkları kesin. Soğuyan iç harcı, hamurun üzerine yayın.
  • İkinci hamur parçasını da aynı şekilde açıp, iç harcın üzerine kapatın. Kenarlarını sıkıca kapatıp, bıçakla üst kısma birkaç delik açın.
  • Yumurta sarısını fırça ile üzerine sürün. Önceden ısıtılmış fırında, 35-40 dakika veya üzeri altın rengi alana kadar pişirin.
  • Fırından çıkarıp, oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra pudra şekeri serperek servis yapın.

Püf Noktaları:


  • Hamurun çok yoğrulmaması, tereyağının soğuk olması turtanın kıtır olmasını sağlar.
  • Meyveleri çok küçük doğramamak, tatlılık ve kıvam için önemlidir.
  • Turta kalıbı yoksa, fırın tepsisine yağlı kağıt serip hamuru yerleştirerek de yapabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Ayva Hangi Bölgede Yetişir?
Ayva Hangi Bölgede Yetişir?
Ayva Macunu Tarifi ve Malzemeleri
Ayva Macunu Tarifi ve Malzemeleri
Ayva Neye İyi Gelir?
Ayva Neye İyi Gelir?
Ayva Çekirdeği Sivilce Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Ayva Çekirdeği Sivilce Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Ayva Çekirdeği Maskesi Nasıl Yapılır?
Ayva Çekirdeği Maskesi Nasıl Yapılır?
;