Ayvalık sulu börek tatlısı nasıl yapılır, tarif nedir?

Ayvalık'ın enfes mutfak kültüründen gelen sulu börek tatlısı, incecik açılan hamuru ve cevizli iç harcıyla öne çıkıyor. Şerbetle buluşan bu nefis tatlı, özel günlerin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak sofraları süslüyor. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz otantik bir Ayvalık sulu börek tatlısı tarifi...

19 Kasım 2025

Ayvalık Sulu Börek Tatlısı Tarifi


Ayvalık sulu börek tatlısı, adından da anlaşılacağı gibi Ayvalık yöresine özgü, şerbetli ve oldukça lezzetli bir tatlıdır. Hamurun incecik açılması ve bol şerbetle buluşmasıyla bilinen bu tatlı, özellikle ramazan aylarında ve özel günlerde sıkça tercih edilir. İşte evde kolayca yapabileceğiniz Ayvalık sulu börek tatlısı tarifi:

Malzemeler:

Hamuru İçin:


  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz

İç Harcı İçin:


  • 250 gram ceviz içi (küçük parçalar halinde doğranmış)
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Şerbeti İçin:

  • 4 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Üzeri İçin:

  • 200 gram tereyağı (eritilmiş)

Yapılışı:

1. Şerbet Hazırlama:

  • Şerbet için su ve şekeri bir tencereye alın. Kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dakika kısık ateşte kaynatın. Sonrasında limon suyunu ekleyip 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

2. Hamur Hazırlama:

  • Unu bir kaba eleyin, ortasını havuz şeklinde açın. Yumurta, sıvı yağ, tuz ve ılık suyu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru 30 dakika dinlenmeye bırakın.

3. İç Harç Hazırlama:

  • Küçük parçalar halinde doğradığınız ceviz içine toz şeker ve tarçını ekleyerek karıştırın.

4. Hamuru Açma ve Şekillendirme:

  • Dinlenen hamuru, un serptiğiniz tezgâhta incecik açın. Açtığınız hamuru, geniş bir tepsi veya fırın kabı boyutunda kesin.
  • Tepsiyi yağlayın ve ilk kat hamuru yerleştirin. Üzerine eritilmiş tereyağının bir kısmını sürün.
  • İkinci kat hamuru da aynı şekilde açıp yerleştirin ve tekrar tereyağı sürün. Bu işlemi 3-4 kat daha tekrarlayın.
  • Son kat hamurun üzerine iç harcı eşit şekilde yayın ve hamuru rulo şeklinde sarın. Ruloyu, tepsiye halka şeklinde yerleştirin.

5. Pişirme:

  • Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında, altın rengi alana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.

6. Şerbeti Ekleme:

  • Tatlıyı fırından çıkarır çıkarmaz soğuk şerbeti üzerine dökün. Şerbeti çekene kadar dinlendirin.

7. Servis:

  • Dinlenen tatlıyı dilimleyerek servis yapın. Üzerine dilediğiniz kadar ceviz veya fıstık serpebilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Hamuru mümkün olduğunca ince açmaya özen gösterin; bu, tatlıya daha iyi bir doku kazandırır.
  • Şerbetin soğuk, tatlının sıcak olmasına dikkat edin; böylece şerbeti daha iyi çeker.
  • İç harcı hazırlarken cevizleri fazla küçük parçalara ayırmamaya dikkat edin; büyük parçalar lezzetini artırır.

Bu tarifle, Ayvalık'ın meşhur sulu börek tatlısını evinizde kolayca yapabilir, sevdiklerinize lezzetli bir sürpriz yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Ayva Hangi Bölgede Yetişir?
Ayva Hangi Bölgede Yetişir?
Ayva Macunu Tarifi ve Malzemeleri
Ayva Macunu Tarifi ve Malzemeleri
Ayva Neye İyi Gelir?
Ayva Neye İyi Gelir?
Ayva Çekirdeği Sivilce Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Ayva Çekirdeği Sivilce Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Ayva Çekirdeği Maskesi Nasıl Yapılır?
Ayva Çekirdeği Maskesi Nasıl Yapılır?
;