ayvatatlisi.gen.tr
ayva tatlısı

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar











Ayva Reçeli

Ayva reçeli en çok beğenilen meyve reçellerinden biridir yada en azından benim için öyledir. Yapımı oldukça basit olan reçel  tarifine geçmeden önce şunu belirteyim, ayva gerçektende mutfağa önemli zenginlik katan tariflere sahiptir. Mesela sadece ayva reçeli için kullanılmaz, ayva kompostosu ayva tatlısı gibi tarfleri de bulunmaktadır. Ama burada asıl konumuz bu meyvenin reçelinin nasıl yapıldığıdır.  Osmanlı mutfağında da önemli bir yeri olan ayva bir kış meyvesidir ve etrafına oldukça güzel kokular yayar. Reçel yapmak için ayvaları kaynattığınız zaman bu güzel kokuyu sizler de alacaksınız.

Ayva reçeli yapmak için gereken malzemeler
  • 2 adet iri taneli ayva, belirtilen miktarı isteğinize göre değiştirebileceğinizi belirtelim buradaki malzemeleri oranlayarak arttırabilirsiniz verilen 2 adet ayva 1 kavanoz reçel için yeterlidir
  • Yeteri kadar su, tencereye koyacağınız ayvaların tamamını kapatacak kadar su olmalıdır
  • 1,5 yada 2 su bardağı ölçüsünde toz şeker, burada 2 su bardağı toz şeker tatlı sevenler için verilmiş bir ölçüdür
  • 2,3 tane karanfil, bazı tariflerde, limon suyu yada limon tuzu eklenebilmektedir
  • 3-4 tane kadar ayva çekirdeği, çekirdekler ayva reçelinin kıvamını koyulaştırmak içindir
Reçelin yapımı için gerekli olan malzemeler bunlardır. Malzemeleri hazırladıktan sonra sıra geldi ayva reçelinin yapım aşamasına geçmeye.

Ayva reçelinin yapım aşaması
Öncelikle reçel için ayırdığınız ayvaları güzelce yıkayın. Yıkama işleminden sonra temizlenen ayvaların kabuklarını soyun. Kabuklarını soyduğunuz ayvaları isteğinize göre küp şeklinde yada dilimler halinde kesin. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken nokta ayvaların kabuklarını soyduktan sonra bekletmeden hemen dilimlemeniz gereklidir. Aksi halde ayvalar kararabilmektedir buda ayva reçelinin görüntüsünü bozar. Bekletmeden dilimlemeniz bu durumu engeller. Daha sonra kararmamaları için hemen dilimlediğiniz  ayvaları tencereye koyarak suyu ekleyin. Su tenceredeki ayvaların üzerini tamamen kaplamalıdır.
Ayva Reçeli

 Doğranmış olan ayvaların en üst seviyesini biraz geçecek kadar su eklenmesi önemlidir. Çünkü ayva reçelinin kıvamı kadar ayvaların tam haşlanmaları da önemlidir. Tencereyi orta hararete ayarlanan ocağın üzerine koyarak ayvaları haşlanması için bekletin. Suya konan ayvalar haşlandığıkları zaman güzel bir koku yayacaklardır. Yayılan kokuyu aldığınız zaman tencerede kaynayan ayvaların üzerine hazırladığınız toz şekeri dökün. Sonrasında ayva çekirdeklerini, karanfilleri karışımın içine katın. Burada önemli bir notu belirtelim, ayva reçelinin daha fazla kırmızı bir renkte olması için belirttiğimiz miktardan biraz fazla ayva çekirdeği katabilirsiniz. Ayva çekirdeklerinin ayva reçeline katılmasının bir diğer amacı reçelin jölemsi bir kıvama sahip olmasıdır.  Bu aşamada iken tenceredeki ayva reçeli karışıma limon tuzu veya limon suyu eklenir. Limon suyunu veya limon tuzunu ayva reçeline eklemekteki amaç ayva reçeliinde oluşması muhtemel şeker kristalleşmesini engellemektir. Limon suyunu ekledikten sonra reçel karışımını 5 dakika daha kaynatıp ocaktan indirebilirsiniz. Yalnız reçeli ocaktan indirmeden yapılan ayva reçelinin kıvamını kontrol etmek isteyebilirsiniz. Kontrol işlemi için basit bir metot vereceğim, temiz bir tabağa biraz reçel koyarak tabağı sağa sola eğin. Ayva reçeli çok hızlı akıyor ise reçelin bir süre daha kaynamaya ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca ayva reçeli bekletildikçe de kıvamı koyulaşmakta ve akışkanlığı azalmaktadır. Bu ayrınyı da göz önünde bulundurunuz. Ayva reçelinin kaynaması tamamlandığında artık ayva reçeli hazır demektir. Reçeli sıcak iken kavanoza koyarak serin ve ışık görmeyecek şekilde saklayabilirsiniz. Eğer yaptığınız ayva reçeli miktar olarak bir kavanoza sığmayacak kadar çok ise ayva reçelini eşit ölçülerde bir kaç kavanoza ekleyebilirsiniz. Ayva reçelini kavanozlara eşit olarak paylaştıktan sonra kavanozların kapaklarını sıkıca kapatabilirsiniz. Artık ayva reçeli tüketmeye hazırdır afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 25.08.2014 02:41:32

Ayva Reçeli Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Ayva Reçeli"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Vişneli Ayva Tatlısı

Vişneli Ayva Tatlısı; Vişne meyvesinin Latince ismi Prunus Cerasusdir. Gilerer Latince Rosaceae ailesinden gelen görüntü olarak kiraza benzeyen tadı aynı kirazı andıran ancak kirazdan daha mayhoş ve daha ekşi olan bir meyve türüdü...

Ayva Çekirdeği Kürü

Ayva çekirdeği kürü, ayvanın çekirdek kısmı dahil ederek hazırlanılan ve ciltte oluşan sorunları hem engellemek hem de olası bir cilt sorun ile mücadele etmek adına pek çok bayan tarafından tercih edilmektedir. Özellikle ayva çeki...

Ayva Çiçeği

Ayva çiçeği, aslında bitkiler arasında çok önemli faydalar sağlayan bir bitkidir. Ülkemizde yaygın olarak yetişen ayva bitkisinin yaprakları ve özellikle çiçekleri, insanlarda son derece önemli etkiler yaparak gündeme gelmiştir. F...

Gebelikte Ayva Yemek

Gebelikte Ayva Yemek, Gebelik dönemi boyunca yediğiniz bütün gıdalara çok dikkat etmeniz gereken bir süreçtir. Gebelikte ayva yemenin faydaları gebelik boyunca etkilidir. Bu süreçte anne adaylarının bol, bol ayva yemeleri gerekir....

Ayva Dolması

Ayva dolması; doldurulacak malzeme olarak ayvanın kullanılmasıyla elde edilen; içi ise diğer tipik dolma malzemelerinden ibaret olan bir tariftir. Farklı bir tat denemek isteyenler için mutlaka tavsiye edilir. Gerekli malzemeler l...

Elmalı Ayva Tatlısı

Elmalı ayva tatlısı, ayva tatlısı ülkemizde sevilerek tüketilen tatlılar arasında yer alır. Ayva tatlısı genellikle sade aya tatlısı ve kaymaklı ayva tatlısı olarak yapılır.en fazla tercih edilen ayva tatlısı ise kaymaklı ayva tat...

Diyette Ayva

Diyette ayva, ayva son derece vitaminli bir meyve olarak bilinmektedir. İçerisinde bulunan A ve C vitaminl sayesinde bir çok hastalıktan bizi korumaktadır. Sağlık açısından bakılır ise ayvanın bir çok yararı vardır. Ayrıca diyette...

Kaymaklı Ayva Tatlısı

Kaymaklı Ayva Tatlısı İçin Malzemeler4 adet ayva8 yemek kaşığı toz şeker2 su bardağı unAntep fıstığı1 adet limon suyuKaymakKaymaklı Ayva Tatlısı YapımıKaymaklı ayva tatlısını yapmaya başlamadan önce 4 adet ayvanın kabuklar...

Ayva Neye İyi Gelir

Ayva Neye İyi Gelir, ayva meyvesi, bir çok faydası olduğu bilinen ve eski çağlardan beri tüketilen bir meyve türüdür. Roma İmparatorluğu döneminde yaşayan Romalılar ayvayı sadece yiyecek olarak değil içecek, bal, reçel hatta parfü...

Ayva Kurabiyesi

Ayva kurabiyesi, ilk tanıştığımda oldukça lezzetli olduğunu tahmin etmiştim. Oldukça besleyici olan bu kurabiye iştah kabartan görselliğiyle de göz dolduruyor. Çocukların severek yediği bu kurabiyeyi altın günlerinde ve davetliler...















Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

ayva tatlısı, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ekim - 2017